Depressie

Een depressie

Depressie is een aandoening die valt onder de stemmingsstoornissen. Depressie raakt de stemming en de gevoelens van de mens. Er is niet maar één oorzaak voor een depressie.
De één heeft een groter risico dan de ander om een depressie te ontwikkelen. Oorzaken daarvan kunnen bepaalde levensgebeurtenissen zijn zoals bijvoorbeeld het verlies van een dierbare, problemen in de relationele sfeer, werk of school.

Een depressie kan ook ‘zomaar’ voorkomen. Het gebrek aan een duidelijke reden is zeer frustrerend voor iemand met een depressie. Mensen die met een depressie kampen voelen zich vaak moe, hopeloos, apathisch en waardeloos. De drive om door te zetten verminderd en men geeft snel op. Dit heeft dan weer tot gevolg dat zelfverwijt toeneemt.

Gelukkig is een depressie of een depressieve stemming vaak te behandelen. Een combinatie van probleemoplossende/steunende/cognitief-gedragsmatige gesprekken en of medicatie komt vaak voor. Maar ook bewegen helpt.

Positieve invloed van bewegen

Regelmatig bewegen is een goede genezing die vermoeidheid aanzienlijk kan verminderen en je veel energieker laat voelen. Bewegen/sporten alleen lost het probleem niet op, maar helpt wel de situatie te verbeteren of het genezingsproces te versnellen.

Bij fysieke training maken we bewust en onbewust gebruik van cognitief- en gedragstherapeutische elementen. Je stelt een doel, ervaart het gevoel van een prestatie leveren, een verhoogde lichaam- en zelfbewustwording, je bouwt zelfwaardering op en het geeft je positieve energie. Bewegen/sporten heeft een positieve invloed op de toename van onder andere endorfine en dopamine. Daarnaast helpt het ook om de slaap te verbeteren. Slaaptekort is een bekend symptoom en soms zelfs de oorzaak van depressieve klachten. Op deze manier kan bewegen dus helpen de depressieve klachten te doen verminderen.

Mocht je nou nooit wat aan sport gedaan hebben, op leeftijd zijn, of het lastig vinden de stap naar de sportschool te maken? Het is nooit te laat om te beginnen met fysieke training om kracht en lichamelijke conditie op te bouwen. Bewegen helpt. Het is een bewezen behandeling voor vele ziekten – van diabetes tot artritis.

Therapy that works out
Therapy that works out

Ons doel

Veel mensen vinden het normaal gesproken al moeilijk genoeg om zichzelf te motiveren om actief te bewegen en naar de sportschool te gaan. Als we depressief, angstig, gestrest of andere psychische of emotionele problemen hebben, dan kan het dubbel zo moeilijk zijn. Ook al weet je dat sporten en actief bewegen je beter laat voelen, een depressie, angst, stress of burn-out beroofd je van de energie en motivatie die je nodig hebt om naar de sportschool te gaan.

Natuurlijk, een uur op een loopband staan of doelloos ronddwalen in de sportschool is voor niemand motiverend, maar de sportschool hoeft zeker niet saai te zijn. Met een op maat gemaakt trainingsprogramma en realistische doelstellingen helpen de coaches van Movement je niet alleen de stap naar de sportschool te maken, maar helpen wij je ook om je het plezier van sporten te ervaren.

Misschien heb jij bij bewegen in de sportschool een doemscenario in gedachten en durf jij daarom niet te gaan sporten. Wij laten je anders tegen deze situatie aan kijken. Je wordt bewust van het feit dat sporten iets is dat je voor jezelf doet. Wij laten je inzien dat iedereen ooit in de sportschool is begonnen met het idee om iets aan zichzelf te willen veranderen.

Als je mentale problemen ervaart of al geruime tijd of zelfs nog nooit in de sportschool bent geweest kun je jezelf niet te hoge doelen stellen. We beginnen daarom klein en stellen haalbare en motiverende korte termijn doelstellingen.Ons doel is om in een relatief korte periode van 6 tot 8 weken jou het plezier in sporten terug te geven. Samen nemen we die eerste stappen in de sportschool. Door de combinatie van beweging en cognitieve gedragstherapie ben je sneller in staat om weer met plezier zelfstandig te kunnen sporten.